Четвъртък, 19 Септември 2024, 03:57

Проведе се информационна среща за влиянието на ветрогенераторите

9 Август, 13:27
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1991 12


На 8 август от 18.30 часа в читалището в село Врачеш се проведе информациона среща, темата на която бе влиянието на ветрогенераторите върху хората, животните и природата. Причината да се организира подобна среща е инвестиционното намерение на фирма "ГИР КОНСУЛТИНГ" за изграждане на ветроенергиен парк в землището на село.

В залата присъстваха членовете на Комисията по „Обществен ред и сигурност” към Общински съвет – Ботегврад: Дамян Маринов, Борис Дренов, Николай Нанов. Инициатор на информационното събитие е Йовелина Сърновска.
Гост на срещата бе екологът Красимира Катинчарова, която е народен представител.
Тя представи презентация, съдържаща информация за вредите, които носи изграждането на подобни съоръжения. Срещата прдължи два часа. Експертът се постара да изясни функцията и действията на ветрогенераторите.

В залата присъстваха и общинските съветници Николай Велков, Георги Данов, Христин Савов, Веселка Златева. Сред присъстващите бе и кметът на село Врачеш Драгомир Григоровски.


„За нас е важно хората да бъдат добре информирани и ние да знаем тяхното мнение за развитието на съответното населено място”, заяви от трибуната зам.-председателят на местния парламент Дамян Маринов.

Той прочете предложението на Комисията по „Обествен ред и сигурност”, което бе прието на редовната сесия през юли: „Да се възложи на Общинската администрация организиране на информационна среща в село Врачеш с участието на представителите на ГИР КОНСУЛТИНГ ЕООД , главния архитект на Община Ботевград и жители, на която да се обсъдят техническите параметри, пътната карта и други въпроси, свързани с проекта”. (Още по темата може да видите ТУК.)

„Това трябваше да доведе фирмата изпълнител в село Врачеш. Такава среща ще се проведе във вторник в зала „Ботевград” от 18.00 часа”, допълни Маринов.

На карта той показа как ще са разположени ветрогенераторите, които ще са 27 на брой, а 42 000 декара ще бъдат обхванати в проектиране.

Общинският съветник Борис Дренов също взе думата.
„Фирмата инвеститор е декларирала, че ще използва само 46 + 10 декара. Това, което аз предвиждам, че може да се изгради, е с мощност максимум 10-12 Мегавата, което не е оправдано”, каза Дренов и допълни, че непременно трябва да се зададе въпрос към инвеститора дали е направено проучване на ветровете в района – „В документацията пише, че трябва минимум 10 години проучване на ветровете”.

По думите на Борис Дренов вече е установено, че в района има вятър, но той постоянно мени посоката си, а самите ветрогенератори са конструирани така, че да работят относително постоянно.
„България изостава в производството на електроенергия от възобновяеми източници, около 10% е то в момента. Този процент в Европа е над 20. Има държави като Норвегия и Нидерландия, които действително ползват такива ветропаркове, но последните няколко години доста европейски държави наложиха мораториум на изграждането на им в имоти, които са обработваеми и в горски площи. Това не е случайно”, поясни още Дренов.
„За мен това бързане поражда много въпроси”
, добави той.

„Ако Общински съвет гласува, решението не е крайно. Това би дало възможност да се започна процедура по обследване, която е доста дълга. Дори да бъде дадена „зелена светлина”, ще трябва да се измине много дълъг път. Въпрос на време и пари е това да се случи максимално бързо. Но за мен целта на фирмата е да го направи бързо, докато не е дошла в България европейската Директива да не се строят подобни паркове в горски площи.
Аз си спомням, че преди години във Врачеш бяха поставени няколко такива ветрогенератори. Това е показателно, че ветрове има, но те не са благоприятни за изграждане на такива ветроенергийни паркове.”
С тези думи завърши изказването си Борис Дренов.

Преди да бъде предоставена думата на експертът-еколог Красимира Катинчарова, общинските съветници призоваха гражданите да се явят и на срещата, организирана от инвеститора, която е насрочена за следващия вторни, където ще могат да зададат своите въпроси.

Радвам се, че съм тук и ме радва, че има хора, които се интересуват от неща, които властта не казва. Информацията, която съм ви подготвила я няма на официалните страници на институциите, които са заети с изграждането на ветропаркове.
Вие сте в началото на война. Тя се печели стъпка по стъпка”
, каза екологът.

По време на презентацията, която екологът представи пред присъстващите, тя заяви, че ВЕИ съоръженията не са никак „зелени”. Тя напомни, че производството, транспортът, монтажът и текущата експлоатация се задвижват с дизел, бензин, газ, масла, антифриз и др. петролни продукти. Машините, които копаят суровините и ги рафинират, също се задвижват от петрол.

„ВЕИ съоръженията могат да подпомогнат икономиката ни, но не могат да заместят енергията”, каза Катинчарова.

Сред проблемите на вятърните турбини, които Красимира Катинчарова изброи са, че те са капризни в работен режим; използват дизел, масло и антифриз; палят се и предизвикват пожари; при зимни условия замръзват, при което изстрелват ледени късове. Излезлите от употреба лопатки на вятърните турбини подлежат на смилане и изгаряне в пещи на висока температура, някои се нарязват и се заравят в земята. Тези процеси също носят вреди за околната среда. Например, при заравяне на перките в земята се отделя опасното веществото Бисфенол А.

„Перките стареят. Животът на лопатките е около 20 години. Те са изградени от изкуствени влакна и не се рециклират. Няма открита в света достъпна и ефективна технология, с която да се рециклират перки, соларите също”, каза още екологът. Според данните, с които разполага Красимира Катинчарова, след като спре да се използва един подобен парк, той обикновено бива изоставен, тъй като законово инвеститорът не е задължен да премахне съоръженията след края на експлоатационния период.

Тя съобщи, че съвременните вятърни турбини достигат височина от почти 300 метра, което се равнява на100-етажна сграда.

Сред най-опасните влияния на ветрогенераторите за околната среда тя посочи инфразвукът. Екологът съобщи, че нискочестотният звук причинява болест наречена синдром на вятърната турбина, както и честотна болест.
Инфразвукът въздейства в радиус от 30 до 50 км, има голяма дължина на вълната и въздейства на всичко, което срещне по пътя си. От него старее металът, бетонът става по-крехък. Пчелите де дезориентират, когато честотата на общуването им съвпадне с тази на перките. Човешката сърдечна дейност е между 5 и 7 херца. Понякога честотата на някоя перка може да съвпадне с тази на сърцето”, каза още Катинчарова.

Други проблеми, който могат да съзададат ветрогенераторите са визуално замърсяване на пейзажа и обезценяване недвижимата собственост.

Екологът каза също, че перките разкъсват птици и прилепи, засмукани от въртенето - на практика всичко, което лети под 300 метра е в риск от директен сблъсък и разкъсване. Според нея се нарушава биоразнообразието в райони с ветроенергийни паркове.

По думите на експерта ветрогенераторите предизвикват суша, защото когато се въртят нарушават естественото обдухване и смесват естествения ход на топлите и студени атмосферни слоеве, които регулират разпределението на влагата. Има изследвания на учени, които са доказали, че над вятърните паркове температурата е повишена с няколко градуса. Тези паркове повлияват на локалното метеорологично време.

„Имат спорни икономически ползи, по-скоро проблем, отколкото решение.
Съсипват стратегически национални ресурси - плодородна земя, която е не само нанционално, но и общочовешко богатство - тя е изчерпаем ресурс и я има все по-малко в световен мащаб. Вредят на здравето на хората, земята, морето, прироата – държавата”
, се посочва в презентацията.

Красимира Катинчарова призова гражданите да следят работата на Общинския съвет.

В края на срещата присъстващите имаха възмоност да отправят въпроси, както и да се изкажат по темата.

За да няма спекулации и объркване сред гражданите, Дамян Маринов поясни още веднъж, че общинските съветници не са дали разрешение да започнат дейности по обследване, а напротив. На две последователни сесии, на които бе разглеждана въпросната докладна, те я спират, с искане на становище от експертната комисия и за провеждане на информационна среща с гражданите.

„Предложението на Комисията бе да бъде проведена информационна среща в село Врачеш с фирмата инвеститор. Това е предложено и това е прието. Не знаем защо срещата ще се проведе в Ботевград.
Ние сме с лицата си тук! Общинският съвет е спрял два пъти това решение”, заяви Маринов.


Той обясни процедурата, за да не се спекулира. Първо фирмата инвеститор подава желание в администрацията, че иска да изгради нещо на територията на общината, следователно то трябва да влезе в Общинския съвет за разглеждане. Тогава съветниците решават дали ще бъде прието или не.

„Два пъти решаваме, че това няма да се реши без хората да бъдат запознати и без ние да знаем това нещо дали е положително или отрицателно за нашата община. Очевидно е че хората не са съгласни. След тази среща, ние получихме необходимата информация”, каза в заключение зам.-председателят на Общински съвет – Ботевград.

Съветникът Георги Данов заяви, че срещата според него не е била достатъчно информативна.
„Аз не получих нужната информация. Като сте започнали война, вие продължихте ли я като народен представител? Внесохте ли законопроект, който да забрани ветрогенераторите в горски и земеделски територии? Много е лесно да дойдете тук и да си играете със страховете на хората. Работата ви в парламента не сте я свършили. Ние си вършим работата”, каза той, обръщайки се към народния представител Красимира Катинчарова.

„Ако сте гледали последния парламентарен контрол, ние сме внесли проекторешение за спирането на продажбата на АЕЦ Белене и изграждането й. Ветрогенераторите няма как да ги спрем, защото тези, които вече се строят са разрешени от предишния парламент”, каза Катинчарова в отговор.

След края на онформационната среща гражданите организираха подписка против изграждането на ветроенергиен парк в землището на село Врачеш, като са твърдо решени да спрат действията в тази посока.

ВАЖНО!!! Отново напомняме, че дружество ГИР Консулт ЕООД, подател на инвестиционното предложение за изграждане на инсталация за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници в поземлени имоти, находящи се в землището на село Врачеш, кани всички заинтересовани страни на информационна среща във вторник – 13-ти август, от 18:00 ч. в зала Ботевград.




Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (12)

  • Отговори (2) (11)
    1. добавен от: Omg 9 Август, 16:54

    Сектантката от Величие ги облъчва, балканец предава безкритично и дословно. Да не и вие инвеститори в Парка?

    • (5) (0)
      1. добавен от: Анонимен 9 Август, 22:35

      работата на журналистите не е да изопъчават казаното, а да го предадат достоверно и хората да могат сами да вземат решение

  • Отговори (8) (1)
    2. добавен от: Анонимен 9 Август, 16:59

    Тъп коментар ти явно искаш перки

  • Отговори (4) (1)
    3. добавен от: ЙК 9 Август, 17:40

    Има ли изнесена публична информация за този проект.плснове на пътища, площадките, трафопостове и др. Има ли ДОВОС или ДОС? По-добре фирмата да представи тази информация предварително, за да се избегнат спекулации.

  • Отговори (14) (0)
    4. добавен от: Аз 9 Август, 19:51

    Мисля че един местен референдум ще покаже на фирмата че няма да прави вятърни централи. А който е поел ангажимента да ги допусне ще духа супата.

  • Отговори (8) (0)
    5. добавен от: Анонимен 9 Август, 20:35

    Референдум!Думата имат жителите на с.Врачеш!Пор

  • Отговори (9) (2)
    6. добавен от: Никога повече СДС-Чума 9 Август, 20:49

    СДС-Шайка разруши всичко построено по времето на Бай Тошо с единствената цел - да окраде де що може. Сегашните шайки пък искат да търгуват със здравето на хората. Изгонете безочливите нахалници с камъни и сопи. Не подцебявайте и кмета на града. И той е в кюпа. Вероятно е подписал това, което е нужно на милионерите, а тези "информационни срещи" са "пунта Мара", както би казал небезизвестния Асфалт паша .Ако тези генератори са безвредни, тези, които искат да ги монтират около Врачеш и града, щяха да ги монтират в дворовете си.

    • (2) (4)
      1. добавен от: Анонимен 10 Август, 09:38

      БКП - Майка и БСП - Отрочета е крала от 1944 година досега. Пак ли огладняхте?
      Никога повече чумата на комунистите!

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Август, 23:26

    Ценко плодчето и зеленчукчето ще им прави карате минч будехафто

  • Отговори (3) (0)
    8. добавен от: Анонимен 9 Август, 23:26

    Тази зелена сделка и зелена енергия е толкова зелена ,колко са зелени милионите ориващи в нечия сметка.Горчивата сметка ще я платят всички жители на Община Ботевград,не само врачежани.Кмета на Ботевград е в основата на тези инвестиционни намерения на някакви си фирми ,които уж той,,честно казано не ги познавал!Справка сесията от месец юли!

  • Отговори (6) (3)
    9. добавен от: Дедо 9 Август, 23:40

    Има ветропаркове до Шабла, където е миграционния път на птиците Виа Понтика. Отидете и питайте, колко птици са засмукани от ветрогенераторите. Попитайте хората в района, как се е отразило присъствието на ветрогенератори в тяхната земеделска плодородна земя. Ако не ви мързи може даже да пътувате до там- Шабла е в България. Има ветропаркове и на Бузлуджа. Отидете и проверете за въздействието им върху околната среда. И също питайте т. Нар. експерти еколози, които приказват глупости и полуистини, каква им е експертизата по екология. А иначе питайте фирмата инвеститор къде са докладите за ОВОС от истинските експерти. И си използвайте главите за да мислите, Господ за това ви ги е дал.

  • Отговори (10) (1)
    10. добавен от: Анонимен 10 Август, 01:31

    браво на присъстващите съветници. Те показват загриженост и отговороност и желание да вземат информирано решение

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (73)
70% Complete
Не (248)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (112)
70% Complete