Четвъртък, 19 Септември 2024, 04:13

"Не ви искаме!" - граждани заявиха несъгласието си с изграждането на ветроенергиен парк (ВИДЕО)

14 Август, 03:52
(7) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4753 85


На 13 август в зала „Ботегврад” се състоя информационна среща по повод инвестиционно намерение за изграждане на ветроенергиен парк в землището на село Врачеш. Събитието премина при сериозен обществен интерес.

Сред присъстващите бяха: кметът на общината Иван Гавалюгов, кметът на село Врачеш Драгомир Григоровски, председателят на Общински съвет - Ботевград д-р Илин Черняшки, общинските съветници Борис Дренов, Николай Велков, Николай Нанов, Петя Кочкова, Веселка Златева и др.

Срещата предизвика бурни реакции от страна на присъстващите граждани, които ясно заявиха още в самото й начало, че не желаят на територията на село Врачеш да бъде изграждан ветроенергиен парк. Скандирания „Не ви искаме!” огласяха залата.

„Европейският съюз притиска всички членки да създадат т.нар декарбонизация и съответно да се премине, колкото може повече, към възобновяема енергия, за да може да се запази природата, колото е възможно.”
- Това заяви в началото на срещата ръководителят на проекта Валери Венков.

Той съобщи, че ако Общинският съвет гласува докладната, предстои тежка екологична процедура, която обикновено трае между 2,5 и 3 години, докато се стигне до строеж.

“Процесът наистина е доста дълъг. Ще се виждаме, ако всичко върви нормално и вие ни приемате като инвеститори на територията на вашата община”
, каза още Валери Венков. След тези думи на ръководителя на проекта отново последва бурна реакция от страна на гражданите.

Кметът, съветници и граждани отправиха редица въпроси към ръководителя на проекта:
- Кой е инвеститорът?
- Колко горска територия ще бъде обезлесена за нуждите на проекта?
- Ще бъде ли засегната вододайна зона?
- Защо не се споменава името на фирмата? Кой е собственика?
- Какви са ползите за общината и населението?
- Ще бъде ли нарушено екологичното равновесие в общината?
- Кабелите под земята ще окажат ли въздействие върху здравето на хората? Има ли изследвания?
- Колко животни и птици ще се унищожат?

Повечето въпроси останаха без отговор. Конкретен инвеститор не бе посочен.
В отговор на част от въпросите Валери Венков заяви, че намеренията са да се инвестира в изграждането на 30 ветрогенераторни перки - инвестиция от близо 500 милн. лева. Според него това ще донесе облага за местните жители, тъй като ще бъдат разкрити нови работни места, докато тече евентуален строеж. Ръководителят на проекта заяви още, че за изграждането на ветроенергойният парк ще бъдат изсечени 48 декара гора, което според присъстващите граждани не е вярно, тъй като за нуждите на строежа ще бъдат изградени пътища до работните площадки.

В отговор на въпроса кой стои зад фирмата, заявила инвестиционно намерение Валери Венков каза следното: „Фирма ГИР Консулт е проектно дружество, което се регистрира с ясна и точна цел. Зад ГИР Консулт стоят финансови институции, европейски финансови фондове, които на практика ще влязат в момента, в който започне да се развива. Тогава вече влиза самият инвеститор, който ще бъде обявен публично.”

Експертно мнение сподели Мирослав Кръстанов - доцент към геологическия институт към БАН, с експертиза от 30 години, участвал в проучването в Добруджа за ветрогенераторите.
Той съобщи, че ветрогенераторите в западните страни се разполагат в акваториите, в съседните Гърция и Турция - в незалесени била.
Той заяви, че с този проект ще бъде засегната вододайната зона на село Врачеш.
„При изсичането на дърветата се получава ерозия. Изсичането на дървета оказва влияние върху обема на язовира. На много места в момента има засушаване. Тези перки неминуемо ще доведат до увеличаване на повърхностния отток т.е. оттичане на цялата вода, която подхранва подземните води…
…Ще стане така, че ще имаме ток, но няма да имаме какво да пием”,
каза доцент Мирослав Кръстанов.
Той добави, че водохващането на Врачешкия манастир, който е най-голямата обител в страната в момента, по-голяма от Рилския манастир като численост, най-вероятно ще бъде засегнато.
Експертът сподели още, че при увеличения отток се получават кално-каменни потоци, като припомни огромните кални свлачища в община Карлово.
Той информира аудиторията и за спецификата и климатичните особености на общината. По думите му, ако се спрат ветровете в района ще има повече мъгли и ще бъде нарушена естествената циркулация на въздуха.
Като друг основен проблем доцент Кръстанов отбеляза експлоатационния период на перките, който е 20 години. След този период перката трябва да се подменя, а обикновено биват изоставени.

По време на срещата стана ясно, че в района от години се правят тестове с ветрогенератори, които до сега са били неуспешни.

Доста остри думи бяха отправени и към кмета на общината Иван Гавалюгов. По този повод той заяви: „Длъжен съм да входирам всяко едно подадено инвестиционно намерение”. Той припомни, че Общински съвет ще реши дали да го приеме или отхвърли.

„Всеки един общински съветник и общинар ще се съобрази с мнението на мнозинството. Това е нашата задача. Искахме просто да бъдем по-информирани. Никой не си прави илюзията, че ще бъде взето решение против вашето желание”, каза още кметът Гавалюгов.

Монахини от Врачешкия манастир също взеха отношение по въпроса. Те споделиха, че шумът от тестовите перки нарушават спокойствието и съня на обитателите. Стана ясно още, че реките в района на манастира са пресъхнали от два месеца. Те заявиха, че не дават благословението си за изграждането на ветроенергиен парк.

На моменти напрежението в залата ескалираше, като за малко не се стигна до физически сблъсък.

В края на срещата съветникът Борис Дренов заяви, че представянето на инвестиционното намерение е започнало с неистини, както и че са били отклонявани конкретни въпроси от граждани и съветници.

Как премина срещата може да видите и във видеоматериала към статията.



Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (85)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (26) (6)
      2. добавен от: Анонимен 14 Август, 10:30

      Гавалюгов се е самозабравил!

    • (15) (3)
      3. добавен от: Анонимен 14 Август, 16:21

      Какво падение на кметчето, да се кара с избирателите си, за да защитава инвеститорите на един проект, който никой не би приел на своя територия.

  • Отговори (32) (7)
    2. добавен от: Сеирджия 14 Август, 06:41

    Самият факт, че "миропомазаните" от общинската администрация не са отговорили с конкретика на въпроса - кой стои зад този проект и не са посочили имена, а са бръщолевили общи приказки за европейски проекти и програми означава са о едно - че нещата са много гнили и миризливи ,и вероятно някой са взели добри рушевети.Бас държа, че въпреки ясното и категорично изразено несъгласие на хората, перките ще забръмчат над главите им,та ако трябва и полицаи ще сложат на всяка перка,за да я пази .
    Помните ли, че вие си го избрахте този никаквец за кмет ?Така ви се пада. И още изненади ще ви сервира, повярвайте ми .

    • (7) (0)
      1. добавен от: Анонимен 14 Август, 13:45

      #Кой стои зад проекта?

    • (7) (6)
      2. добавен от: Анонимен 14 Август, 15:26

      Що не прочете статията, преди да пишеш? Въпроси са задавани към ръководителя на проекта Валери Венков, а не към Общинската администрация. Общинарите са били там да се информират

  • Отговори (18) (32)
    3. добавен от: Анонимен 14 Август, 06:53

    На снимките забелязвам хора които нямат нищо общо с Врачеш. Сред тях забелязвам и такива с умствен капацитет 0. Най-вероятно изобщо не знаят какво е ветрогенератор. Добре е да знаете, че това са проекти на държавно ниво и ако искат да го направят, нито кмета, нито жителите ще ги спрат.

  • Отговори (35) (5)
    4. добавен от: Анонимен 14 Август, 07:00

    На тоз ръководител на проекта,май не му стана ясно, че хората не са отишли да им разяснява,а да изкажат твърда подвързия,че във Врачеш перки няма да има! Врачежани не са прости хора,да се знае, и няма да завещаят на децата и внуците си пустош и болести! Така като го слушам,се надява на бъдещи срещи и спокойна обстановка,но познавайки Врачеш ще разбере,че перките трябва да си ги слага другаде.

    • (2) (13)
      1. добавен от: Анонимен 14 Август, 09:09

      Щото сега по Врачеш не е пусто и пълно с болести ,нали :lol:

  • Отговори (27) (0)
    5. добавен от: Евро Фондове и Далавери 14 Август, 07:36

    Тези ветрогенератори не се ли поставят на места с постояни вятърни течения за да имат максимална ефективност, като на вр.Васильов или като в чужбина в открито море? Врачеш ли е най ветровитото място в България? Силно се съмнявам. Май става на въпрос да се усвоят и шлевнат едни средства, както обикновено става. Пък за влиянието върху околната среда и населението едва ли на някой от власт имащите му пука особено.

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (0) (0)
      2. добавен от: Анонимен 15 Август, 01:12

      Ами на теб няма ли да ти навреди бе дегенерат,ти да не живеш на Бахамите?

  • Отговори (9) (7)
    9. добавен от: Анонимен 14 Август, 09:32

    Е тва е Врачеш баце, енергииният хъб на общината - имат си и ВЕЦ сега ще си имат и ветрогенератори. Да им завиди човек - селото с най стабилно електрозахранване в общината!

  • Отговори (22) (0)
    10. добавен от: Анонимен 14 Август, 10:07

    Инвеститор не бе посочен. Само до тук трябва да е ясно, че тези са престъпници. Като започне някой да ви обяснява за някакви фондове и други глупости не им вярвайте, ако една фирма е коректна пристига с името си, а не крие зад някакви дружества на които собственик сигурно им се води някой мангал, който се е подписал под един документ за което е получил 50 лева, след време обявяват фалит и всички дългове са на мангала, ама той има една незаконна барака и нема какво да му вземат. БАСТА от Община Ботевград.

    • (2) (0)
      1. добавен от: Анонимен 14 Август, 13:46

      #Кой???

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (73)
70% Complete
Не (248)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (112)
70% Complete