Понеделник, 29 Април 2024, 00:59

"Арена Ботевград " е окончателно името на новата многофункционална зала

30 Януари 2014, 10:02
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3407 6


С това име излезe днес Общински съвет Ботевград по предложение на кмета Георги Георгиев. Двадесет и осем съветници подкрепиха неговото предложение, а адв. Христо Якимов гласува „въздържал се”. Преди да бъде  взето окончателно  решението за името „Арена Ботевград” в залата постъпиха три предложения и няколко противоречиви изказвания на местните депутати и от общинската администрация.
 
Предложението на адв.Якимов бе новата зала да бъде именована „Балкан”, а старата да бъде прекръстена на името на треньора Иван Андреев, под чието ръководство баскетболният ни отбор е постигнал най-големите си успехи. Неговото предложние обаче не бе прието.
 
Цветан Цолов от РЗС предложи на кмета да води преговори със спонсор, който да поеме издръжката на новата зала, на който същевременно да бъде кръстена новата залата. Той изрази съгласие, ако това не стане, тя да бъде с името „Арена Ботевград”. Съветникът Иван Гавалюгов внесе уточнение в предложението на Цолов, като заяви, че световна практика е залите да сменят периодично името си и даде пример със зала „Арена Армеец”. По негови думи  тя по документи не се води „Арена Аремеец”. Той използва случая да попита и да припомни на кмета, че преди два месеца публично е заявил, че новата зала няма да съдържа името „Арена”.
 
 
Председателят на ОбС Йорданка Лалчева и съветниците Йордан Йорданов и Маргарита Кирова подкрепиха името „Арена Ботвград”. Според Лалчева това име ще донесе слава на Ботевград,  ще популяризира спорта в нашия град в по-голяма степен. Тя посо следните аргументи "Това е едно международно понятие. Второ - "Арена Ботевград" популяризира името на Ботевград, а това не е никак малко. Когато дойдат тук отбори, и  документите свързани с тези спортни събития, ще бъдат свързани с Ботевград. Най-малкото документите ще носят това име."

Д-р Горгачева изрази мнение, че не толкова комбинацията от думите "Арена" и "Ботевград", колкото комбинацията от думите "Балкан" и "Ботевград" ще се популяризира още по-ясно името на Ботевград. "Това име ще популяризира хем историята и традициите на "Балкан " Ботевград в баскетбола и в същото време ще дад ясни географски указания, къде се намира тази зала".

Маргарита Кирова заяви, че колкото е по-кратко името, по-добре се указва местонахождението на залата и заяви, че името „Балкан” звучи несериозно.  По думите на Данчо Йорданов този спор не бива да се превръща в „ябълка на раздора”. „Има вече зала „Балкан” и не звучи естествено да я прекръстваме. Името „Арена” ясно показва, че там ще се развиват няколко вида спорт".
 
Веселка Божкова, Гл. експерт "Култура и вероизповедания" в община Ботевград припомни на присъстващите значението на думата арена и посочи за много престижно, новата зала да се казва "Арена". "Думата арена означава кръгла сцена, на която се извършват зрелища. Но трябва да занете,ч е тази зала ще се използва и за културни събития. Навсякъде по света използват това наименование".

Кметът Георги Георгиев заяви, че никога не е употребявал думите "категорично заявявам" по отношение изказването на Гавалюгов, че е казал името на новата зала да не съдържа думата "Арена".

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Иван Гавалюгов

Подобни новини

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Kalina 30 Януари, 10:48

    Изглежда много добре!
    Като се озелени площта около Арената ще стане чудно :)

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Януари, 11:15

    Дано строителството да е качествено!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Януари, 11:16

    Айде казвайте кога ще можем да спортуваме в новата зала ,че вече нямаме търпение

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 30 Януари, 11:26

    А дали достъпа ще е свободен?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 30 Януари, 13:04

    Залата ще е заключена през цялото време, ще се ползва само за баскетбол.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 30 Януари, 18:09

    Жалко-мислех че ще е най-малко "Крали Марко- Георгиев"!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete