Понеделник, 29 Април 2024, 03:53

Иван Гавалюгов и кметът в спор за конфликт на интереси и изрядността на детската площадка на "Ротондата"

30 Януари 2014, 16:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2656 4


Защо при въвеждането в експлоатация на детската площадка на новооткрития обект „Ротонда” в централен площад „Форум” не са спазени изискванията на Наредба 1 за безопасност”. Това посочва общинският съветник в писмено запитване до кмета на общината Георги Георгиев в един от петте си въпроси, които предостави на днешното заседание на ОбС. „ Кой носи отговорността за неправомерното въвеждане в експлоатация на това съоръжение  и какви мерки ще предприемете за отстраняване на нередностите  за въвеждане на площадката във вид и съответствие с изискванията?” попита Гавалюгов след изчерпването на Дневния ред на сесията. Тези въпроси бяха поставени и по повод приемането днес на решение от Общински съвет Ботевград относно поставяне на три детски електрически играчки и една преместваема машина за кафе и топли напитки в северозападната посока от обект” Ротонда”. Като причина за монтирането им кметът посочи, че майки многократно са го питали, няма ли да се поставят кошчета и машина за кафе.
 
В отговор на запитването на Гавалюгов кметът каза, че съоръженията на детската площадка са поръчани от фирма в Провадия и самата фирма е извършила монтаж, съгласно техните технологични изисквания. „В третата проверка на ДНСК по жалба на съветниците адв. Якимов, Яница Иванова, Петър Батев, Кольо Колев и Антон Стоянов не е установено незаконно  строителство. Единствено ни е направено едно предписание да поставим една табела, на която да пише „Уважаеми родители съпровождайте и наблюдавайте  своите деца”, каза още Георгиев.
 
Отговорът му предизвика реплика на съветника с  два въпроса:
 
Вие съгласен ли сте в присъствието на главния архитект да поканим служители на РДНСК-София област, да проверят специално детската площадка и да напишат, колко несъответствия има тя със сега действащата наредба. Преди една седмица на общественото обсъждане на бюджета сами казахте, че ако сами трябва да изпълним всички изисквания – по-добре да я махнем тази площадка.Това са ваши думи, с които се съгласихте, че има редица несъответствия”.
Кметът Георгиев изрази несъгласие от провежданрто на такава проверка.
„Съгласно закона, каквото трябва да изпълни общината , го е изпълнила и аз няма да каня 4-ти път да ви угаждам на вас, които негодувате”.
 
Гавалюгов кометира пред Общинския съвет, че с този отказ, кметът има основателни притеснения от една такава проверка. „Ако приемем, че  детската площадка е въведена в експлоатация със  съществени несъответствия, мое мнение е, че техническа служба и архитектите не са знаели за тази наредба. Привеждането в изрядност на детската площадка може би ще струва 10-тина хиляди на общинския бюджет, но крайна сметка нали мислим за нашите деца. Много подходящо е, че тя е на Ротондата, но що се отнася за безопасността, се сложиха две изтривалки, извинявайте. Това изобщо не е достатъчно. Има много пропуснати неща.”.

В отговор кметът отново посочи, че три пъти са правени проверки и не са установени нарушения. Той попита Гавалюгов да му посочи едно конкретно нарушение. Съветникът даде заявка за пет. Времето за изказване му стигна да посочи само една -повърхността, върху която са разположени детските съоръжения не е такава ,каквато трябва да е.
 
Другият въпрос, който засегна общинския съветник Иван Гавалюгов бе във връзка с обстоятелството, че Георгиев в качеството си на кмет и разпоредител на общинския бюджет е в конфликт на интереси с поста му на  председател на УС на БК”Балкан” . „Не мислите ли, че има конфликт на интереси и то доста явен, след като разпределяте средства на едно дружество, на което вие сте председател”.

По думите на кмета още когато е приел да стане председател на баскетболния клуб е подписал декларация, в която заявява, че при разпределение на средства за дружество „Балкан” няма да участва. "Кметът не разписва пари за баскетболния клуб. Всички документи, които идват за баскетболен клуб „Балкан” отиват при г-н Андреев, който отговаря за всички финансови операции в община Ботевград”.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Иван Гавалюгов

Подобни новини

Коментари (4)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Януари, 17:17

    Ебахти и цирка е на тая сесия, само се дрънкат, мен кво ме интересува, на кой кое му е криво или не, дайте да свършите нещо, вместо само да се карате а?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Януари, 18:06

    :uups: :roll: ИЗТИЧА ПРЕД ВЯТЪРА КМЕТА, ИЗВИКА СИ САМ ПРОВЕРКА ОТ ДНСК, НАПИСАХА МУ ЧЕ НЯМА СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ, РАЗБИРА СЕ СРЕЩУ СЪОТВЕТНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА ПРОВЕРЯВАЩИТЕ И КОГАТО ДОИДЕ ВРЕМЕ ЗА ПРОВЕРКАТА ОТГОРЕ ПО ИСКАНЕТО НА КИРЧО ДОБРЕВ, СЕ СПУСНА НАПРАВЕНИЯ ВЕЧЕ ПРОТОКОЛ-НО КМЕТЕ ТОВА НЕ ТЕ СПАСЯВА И НЯМА ДА ТЕ СПАСИ-ТИ САМ ЗНАЕШ ЧЕ СИ В НАРУШЕНИЯ МНОГОКРАТНО-КАТО ПОЧНЕШ ОТ ГРАДОУСТРОЙСТВОТО И СВЪРШИШ СЪС СЪОРЪЖЕНИЯТА ОТ РОТОНДА, ПИСОАРИ, ДЕТСКА ПЛОЩАДКА ТА ДАЖЕ И НОВИТЕ КАФЕ-МАШИНА И МЕХАНИЧНА ИГРАЧКА И СИ ПОДЪЛЖАВАШ ДА ЛЪЖЕШ И ЗАБЛУЖДАВАШ ХОРАТА И ОБЩЕСТВЕНОСТТА-НО ИСТИНАТА ВИНАГИ ИЗЛИЗА НА ЯВЕ-СПОКО, КОЛКОТО И ДА СИ ВЯРВАШ, ЧЕ СИ ПРАВ :lol: :!:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 31 Януари, 13:34

    Ако Краси Андреев отговаря за всички финансови въпроси в общината, както казва Кмета, то когато дойде Видов ден е ясно кой ще опере пешкира. Гого пак ще излезе сух.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete